Carancho Del Charco


Het bijzondere verhaal van Carancho Del Charco

De eerste kennismaking tussen Carancho en Miranda, november 2015


Regelmatig hebben we contact met de eigenaren van Stoeterij El Charco. Zo liep Miranda daar in november 2015 in de stal en vroeg ze aan de fokker : "Wie is die knappert daar?”

De fokker vertelt dat het hengst Carancho Del Charco is. Als jaarling door de fokker verkocht, en op 7 jarige leeftijd weer terug gekomen bij de fokker. Carancho heeft in de tussenliggende jaren op de wei gestaan en heeft een aantal basisvaardigheden niet geleerd.

Carancho is lief, maar érg pittig in de omgang. Dit gedrag komt voort uit een stuk onzekerheid / angst. Toch zagen wij een verborgen kampioentje in deze hengst.

2 x zijn we gaan kijken bij de fokker en bleek er duidelijk een goede klik tussen Carancho en Miranda. We durfden de uitdaging aan en hebben Carancho gekocht. Op 28 november 2015 is Carancho bij El Pescador op stal aangekomen.

De eerste dagen in zijn nieuwe stal waren heftig! Maar Carancho raakt gewend aan de nieuwe baasjes, de andere paardjes, het vaste voerschema en het reilen en zeilen bij stal El Pescador. We hebben in beginsel uitsluitend in de stal geoefend met, halster rustig aan en uit, meer niet.


Na een dag of 4 heb ik Carancho voor de eerste keer meegenomen naar buiten. Dat was voor beiden topsport! Bewust gekozen om in een afgesloten bak te lopen, zodat de ruimte die Carancho ziet beperkt is. Geen zweepje erbij en niets bestraffen. Alles draait om geduld en vertrouwen!    

Omdat Carancho uitsluitend voortbewoog door te steigeren, te kappen met de voorbenen en om te draaien, heeft corrigeren geen zin.

Goed opletten dat het paard zichzelf en mij niet bezeerd.  En de momentjes dat hij even rustig is, direct belonen. Na 10 minuutjes weer terug naar stal.

Zo opbouwen, elke dag opnieuw en elke dag 5 minuutjes langer. De vierde dag zag ik een stukje herkenning, zo van "we gaan weer naar de bak, rondjes lopen”. Die herhaling geeft Carancho niet alleen rust, maar laat ook resultaat zien.

Carancho draait niet meer om, kapt veel minder met de voorbenen en loopt redelijk naast me.

Vanaf nu ga ik wel corrigeren, rustig én alleen met mijn stem. Zodat Carancho heel goed het verschil merkt, een stemcorrectie of een beloning met 1 brokje.

 

Het is nog een lange weg, maar voor ons een grote uitdaging om Carancho te beleren en in juli 2016 naar de Europese falabella keuring te gaan. Lukt dit niet, dan hebben we in ieder geval veel plezier gehad en proberen we het in 2017.


update maart 2016:
We zijn nu 4 maanden aan het trainen met Carancho, 5 tot 6 dagen per week. We zorgen voor veel afwisseling om de training leuk te houden. En Carancho vindt het leuk.......... Hij is veranderd van een onzeker, zenuwachtig paardje, naar een stoere, zelfverzekerde hengst!!
We hebben dit paardje door de intensieve training door en door leren kennen. Het allermooiste aan Carancho is zijn ontzettend lieve karakter naar de mens. Komt hij bij andere paardjes in de buurt is het een echte hengst, maar zolang hij in de hand is, gedraagt hij zich als een heer!

          


Update juli 2016
Carancho is mee geweest naar de keuring van het Europese Falabella stamboek en heeft op deze keuringsdag een GOUDEN PREMIE behaald!! We zijn heel erg blij met dit resultaat! 

          

                                              Carancho Del Charco  juli 2016


          In augustus 2017 hebben we opnieuw meegedaan aan de Europese Falabella      
          keuring. In de ochtend behaalde Carancho de 1e prijs, 1e premie en Goud. In de               middag streden we om de Europese kampioenschappen. 
          We zijn dan ook heel trots dat Carancho Europees kampioen hengsten is  
          geworden. Een groot compliment voor Carancho voor zijn inzet en hoe hij het                   geleerde heeft opgepakt! Een super paardje!
          Hieronder wat wedstrijdfoto`s van de keuring augustus 2017

          
                                              Miranda en Carancho del Charco
          
          

De beide ouders van Carancho Del Charco hebben op zich op de Europeese keuringen van het Falabella Stamboek meer dan bewezen! Beide ouders zijn Europees Kampioen geworden. 

Vader: Pinturo Del Charco
Moeder: Chacha Del Charco